imyusyil tarafından gönderiler

    Daha önce bu konuda taslağını duyurduğumuz Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. 24.03.2024 tarih ve 32499 sayılı gazetenin ilgili sayfasına ve yönetmeliğin eki olan Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına ulaşmak için buraya tıklayınız.

    Resmi Gazete:

    Yapı Mühendisliği ile alakalı bilgileri ağırlıklı olarak Instagram üzerinden paylaşan bir hesap Civilgen. Ayrıca mail grubuna katılarak zaman zaman paylaşılan güzel dokümanlara da ulaşabilirsiniz. Civilgen'i Instagram üzerinden https://instagram.com/civilgen adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, henüz pek aktif olmasa da Youtube vb. diğer hesaplarına erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.

    T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından talep toplanarak açılan "Deprem Etkisi Altındaki Binaların Değerlendirme, Onarım ve Güçlendirilmesine İlişkin Tasarım Eğitimi" 14 ünite ve 38 dersten oluşuyor. 31.12.2024 tarihine kadar erişime açık kalacak kursa https://akademiegitim.csb.gov.tr/ adresinden E-devlet aracılığıyla giriş yaparak erişebilirsiniz.

    Kurs İçeriği

    • Mevcut Binaların Deprem Performansının Belirlenmesi - Doç. Dr. Murat Serdar KIRÇIL
    • Deprem Yer Hareketi - Dr. Öğr. Üyesi Murat Ergenekon SELÇUK
    • Deprem Hasarlı Binaların Onarım ve Güçlendirme Tasarımı - Prof. Dr. Haluk SUCUOĞLU
    • Çelik Binaların Eleman ve Sistem Güçlendirilmesi - Doç. Dr. Fatih ALEMDAR
    • Türkiye'nin Deprem Tehlikesinin Temel Değerlendirmesi - Prof. Dr. Şükrü ERSOY
    • Binaların Harici Çerçevelerle ve Sönümleyicilerle Depreme Karşı Güçlendirilmesi - Dr. Öğr. Üyesi Fatih SÜTÇÜ
    • Kentsel Dönüşümde Güçlendirme - Sinan TÜRKKAN
    • Taşıyıcı Sistemlerin Davranışı ve Tasarımı - Prof. Dr. Adem DOĞANGÜN
    • Deprem Hesabına İlişkin Genel İlke ve Kurallar - Prof. Dr. Fuat ARAS
    • Betonarme Binalarda Taşıyıcı Sistem Elamanlarının Davranışı - Prof. Dr. Zekai CELEP
    • Bina Güçlendirmedeki Hedef Performanslar - Dr. Öğr. Üyesi Burak TOYDEMİR
    • Onarım ve Güçlendirme Çalışmalarında ODTÜ Deneyleri - Prof. Dr. Erdem CANBAY
    • Uygulamalar - Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK
    • Deprem Etkisi Altında Binaların Değerlendirilmesi ve Tasarımı İçin Genel Esaslar - Doç. Dr. Onur ŞEKER

    Katkı Üreticileri Birliği teknik komitesi tarafından hazırlanan bu rehber, betonun dayanıklılığına etki eden faktörler hakkında bir bilgi özeti verdikten sonra kimyasal katkıların bu faktörlere olan etkisini açıklamakta. Son bölümde ise beton bileşenlerinin dayanıklılığa etkisine değinmekte.

    Rehberin içeriği:

    • Dayanıklılık ve Servis Ömrü
    • Beton Geçirimliliğine Etki Eden Faktörler
    • Beton Çatlakları
    • TS EN 206’ya Göre Çevresel Etki Sınıfları
    • Karbonatlaşma Etkisi
    • Klorür Atağı
    • Donma-Çözülme Etkisi
    • Sülfat Atağı
    • Alkali-Agrega Reaksiyonu
    • Yangın
    • Beton Bileşenlerinin Dayanıklılığa Etkisi
      • Çimento
      • Mineral Katkılar
      • Agrega
      • Kimyasal Katkılar
      • Su
      • Fiberler

    Rehbere ulaşmak için buraya tıklayınız.

    İnşaat ve Yapı Mühendisleri için Python, inşaat ve yapıyla ilgili sorunları çözmek için Python'ı bir araç olarak kullanmak isteyenler için Vittorio Lora tarafından yazılmış bir kılavuz.

    Kimler için?

    • Excel'e daha hızlı ve esnek bir alternatif arayanlar
    • Python'ın mühendislik için nasıl kullanılacağını öğrenmek isteyenler
    • Yapısal elemanların tasarımına ilişkin iyi açıklanmış örnekler arayan İnşaat Mühendisliği öğrencileri
    • Hesaplamalarını otomatik olarak profesyonel bir şekilde LaTeX veya PDF formatında oluşturmak isteyenler
    • Güzel grafikler ve diyagramlar oluşturmak isteyenler

    E-kitaba erişmek için buraya tıklayınız.

    İstanbul Proje Yönetim Derneği (İPYD) tarafından düzenlenecek olan 7. İnşaat Yönetimi Zirvesi, 27 Nisan 2024 tarihinde "Geleceğin Yönetimi" temasıyla İstanbul Feriye Sarayı'nda düzenlenecek.

    Çeşitli oturumlara ev sahipliği yaparak sektörün geleceğine ışık tutmayı amaçlayan etkinlik, dünyadaki hızlı değişim sürecinde inşaat sektörünün geleceğinin nasıl şekilleneceğine dair önemli sorulara cevap arayacak.

    Tarih27 Nisan 2024
    Yerİstanbul Feriye Sarayı
    Katılım Ücreti

    Erken kayıt, 750,00 TL + KDV (Son tarih: 29.02.2024)

    Genel kayıt, 1.000,00 TL + KDV (Son tarih: 31.03.2024)

    Geç kayıt, 1.500,00 TL + KDV (Son tarih: 27.04.2024)

    Web Sitesihttp://insaat.dinamikler.org

    Program

    Merhaba, hoş geldiniz. İyi dilekleriniz için teşekkürler.

    R10'dan geliyorsunuz anladığım kadarıyla. Forum kültürü bizim meslekte henüz pek yaygın değil. Daha çok sosyal medya yoluyla bir şeyler yürüyor. Fakat sosyal medyada içerikler çabuk unutuluyor veya kayboluyor.

    İlk olarak 2007-2008 yıllarında daha çok portal ve forum bir arada bir web sitesi oluşturmuştum. Sonrasında da birkaç kez daha denedim. Aktif katılım yeterince olmadı. Şu an jenerik bir isim ve daha nitelikli paylaşımlar ile birlikte daha iyi olacağını umuyorum. Aslında oldukça kalabalık bir camiayız. Bu açıdan bakınca aktif olmamız gerekiyor.

    Ceyhun GÜDÜL, çelik ve betonarme yapılar, yaya köprüleri, temel tasarımı, sismik tasarım, istinat duvarları tasarımı gibi konularda uzman bir İnşaat Mühendisi. Aşağıdaki bağlantılar aracılığıyla kendisi ile verdiği eğitimler ile ilgili iletişime geçebilir ve mesleki alanda paylaşımlarda bulunduğu Youtube kanalına abone olabilirsiniz.

    Web Sitesi: https://ceyhungudul.com/

    Youtube Kanalı: https://www.youtube.com/@ceyhungudul

    Türkiye Deprem Vakfı – Arup Mühendislik işbirliği ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteği ile hazırlanan bu eğitimin amacı; özellikle yeni mezun inşaat mühendisleri olmak üzere, projelendirme sürecinden yapım aşamasına ve deprem sonrası hasar tespit çalışmalarına kadar her aşamada yer alan inşaat mühendislerine, depreme dayanıklı yapı tasarımının temelleri hakkında bilinç kazandırmak ve daha kapsamlı bilgilere ulaşabilmelerini sağlamaktır.

    Eğitim programına aşağıdaki bağlantıları takip ederek Youtube üzerinden ulaşabilirsiniz.

    Giriş: Eğitim Programının Tanımı

    Konu 1: Geçmiş Tecrübeler ve Depremsellik

    Konu 2: Yapı Dinamiğine Giriş

    Konu 3: Sismik Tasarımda Temel Kavramlar ve Deprem Yönetmelikleri

    Konu 4: Taşıyıcı Sistemler ve Hesap Yöntemleri

    Konu 5: Yapısal Tasarım

    Konu 6: Deprem Mühendisliğinde Geoteknik Konular

    Konu 7: Mevcut Yapıların Deprem Değerlendirmesi ve Güçlendirme

    Konu 8: Deprem Sonrası Hasar Tespiti

    Konu 9: Deprem Yalıtım Sistemleri

    DIANA, çeşitli mühendislik alanlarında kullanabileceğiniz kapsamlı, çok amaçlı bir sonlu elemanlar yazılım paketidir. Dahili malzeme modelleri, eleman kütüphanesi ve analiz prosedürleri ile birlikte en son gelişmiş sonlu eleman analiz tekniklerini kullanmaktadır. Tutarlı ve hızlı analiz motoru sayesinde doğrusal ve doğrusal olmayan analizlerinizi yapabilirsiniz.

    Barajlar ve Bentler

    DIANA ile baraj ve bent türü yapıların analizini, geniş malzeme kütüphanesi ve analiz fonksiyonlarıyla beraber yapabilirsiniz. Aşamalı yapım, zemin-yapı ve akışkan-yapı etkileşimli çözüm, kullanıcı tarafından yeni malzemelerin modellenebilmesi, geniş model ara yüzü, büyük deplasman ve gerilmelerin analizi, doğrusal olmayan malzeme davranışlarının hesabı, ortama ve zamana bağlı analiz, doğrusal olmayan dinamik analiz… DIANA’nın size sunduğu fonksiyonlar arasında.

    • Yapım aşamalarının modellenmesinden deprem ve çeşitli doğa olaylarının birleşiminden kaynaklanan etkilerin hesap edilebilmesi için gerekli geniş bir yalpazede analiz fonksiyonlarının ortaya konması,
    • Zamana ve ortama bağlı doğrusal olmayan malzeme davranışlarının modellenebilmesi,
    • Rezervuar (kaynak) ve temel etkileşimleriyle beraber baraj gövdesinin modellenmesine imkân tanınması...

    gibi barajların analizinde gereksinim duyulan analizleri ve aşamaları gerçekleştirebilirsiniz.

    Deprem Mühendisliği

    Depremler ortaya çıkardıkları büyük enerjiler ile yoğun yerleşim bölgelerinde önemli felaketlere yol açabilirler. Çoğunlukla depremlere tsunamilerden kaynaklı su etkileri, yakın bölgelerde yapıların çökmesi, zeminde sıvılaşmalar veya yangınlar da eşlik eder.

    Günümüzde deprem bölgelerindeki yapılan yeni binalar depreme dayanıklı olarak; meydana gelecek hasarlar sınırlandırılarak ve toptan göçmeye karşı önlem alınarak tasarlanmakta.

    Fakat binanın durumu; hasar almasından, malzemelerin yapısı ya da yüklerin değişmesinden kaynaklı beklenmeyen etkiler altında değiştiğinde, binanın depreme dayanıklılık durumu da değişebilir.

    Standart dışı birçok yapının depreme dayanıklı olarak tasarlanabilmesi için dinamik sonlu elemanlar yöntemiyle analiz edilmesi gerekmektedir. Çeşitli basit değerlendirmeler için doğrusal analiz yeterli olabilmesine karşın, diğer uygulamalarda, ortaya çıkabilecek göçme mekanizmalarının doğrusal olmayan karakteristiklerinin ve yapının zemin ve ortam ile olan etkileşiminin detaylı olarak zaman tanım alanında doğrusal olmayan analizle irdelenmesi gerekmektedir.

    DIANA, basit doğrusal dinamik analizler ile yapılarınızı dizayn etmeniz, tam kapsamlı doğrusal olmayan dinamik analiz seçeneği ile de yapınızın dinamik yükler altındaki davranışını hesaplayabilmeniz için gerekli seçenekleri sizlere sunuyor.

    Yangın Analizi

    Yangınlar genel olarak yapının servis ömründe kayıplara yol açmakta ve/ya da yapının tümden göçmesine neden olabilmektedirler. Ekonomik hasar, daha da önemlisi can kaybı yangının temel riskleri arasında yer almaktadır. Mühendisler, tasarım aşamasında tahliye ve ilk yardım ekiplerinin müdahale edebilmesi için gerekli zamanı dikkate alarak bina güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler. Bu hususta, yangın güvenliği için ilgili standartlar ve yönetmeliklerden faydalanılmaktadır. Yalnız, bu standart ve yönetmelikler gerekli olan optimum dizayn için tam olarak yeterli olamamakta ya da her türlü yapı için uygulanamamaktadır. Bu durumda, nümerik analiz yapılması kaçınılmazdır.

    Yangın sırasında, yapı bünyesinde termal gerilmeler oluşmakta ve bunlar mekanik yüklerden kaynaklı gerilmelere, rötre ve sünmeye sebep olmaktadır. Ayrıca malzemelerin mekanik özelliklerinde meydana gelen termal bozulmalar, betonda meydana gelen çatlamalarla ve çelikte meydana gelen plastikleşmeyle birlikte yapıya zarar verebilmektedir. DIANA, yangın altındaki yapının davranışını belirleyebilmeniz için size gerekli tüm analiz fonksiyonlarını sunmakta; ayrıca bu analizde, örneğin daha önceden meydana gelen bir depremden kaynaklı hasarı da hesaba katabilmektedir.

    Geoteknik Yapılar ve Kazılar/Kazıklar

    Mühendisleri sık sık teknik olarak zorlayan geoteknik uygulamalar ve yapı ile zemin arasındaki etkileşim durumu DIANA'da en iyi şekilde çözümlenmiştir. Program; temeller, setler, tüneller, kazılar, şev stabilitesi, madenler ve barajlar gibi çeşitli uygulamalar konusunda toprak ve kaya türü zeminleri ele alarak geniş bir yelpazede son teknoloji ürünü yapısal modeller sunmaktadır.

    Programın boşluk basıncı ve konsolidasyon, yeraltı suyu akımı, deprem ve sıvılaşma problemleri konusundaki analiz kapasitesi bu tür yapılar için tutarlı bir analiz yapılabilmesini sağlamaktadır.

    DIANA ayrıca çelik ve betonarme yapıların zemin etkileşimli çözümlerini yapabilmeniz için de gelişmiş seçeneklere sahiptir.

    Yığma ve Tarihi Yapılar

    Tarihsel yapılar turistik ve ekomonik açıdan önem taşıyan ve bir ülkenin kayıtlı tarihini, gelir kaynaklarını temsil eden miraslardır. Tartışmasız bu yapıların yapısal güvenliğinin sağlanması ve sanatsal değerinin korunması gerekmektedir.

    Tarihsel bir yapının analizinin yapılması yeni bir yapının analizine göre oldukça karmaşıktır. Yapının tarihi boyunca nasıl bir süreçten geçtiği, yapım aşamaları, inşa edilirken kullanılan malzemeler tam olarak bilinememektedir. Yine bu yapılara yapılacak güçlendirme çalışmaları, restorasyon ya da diğer herhangi bir müdahale yalnızca salt gözlemsel verilere dayanarak yapılmamalıdır.

    Kısacası, tarihsel yapıların analizi yeni yapılarınkinden daha farklı ve ayırt edici araçlar/özellikler gerektirir. Burada tarihsel yapılardan kasıt yığma yapılardır ve DIANA, yığma yapıların standart yükler altında ya da deprem gibi ekstrem durumlar altında detaylı ve tam olarak analiz edilebilmesine imkan tanıyan eşsiz bir araca sahiptir.

    Petrol ve Gaz Kuyuları/Rezervuarları

    Petrol ve gaz üretimi, kolay erişilebilir rezervuarlardan büyük derinliklerdeki rezervuarlara ya da karmaşık jeolojik geçmişe sahip formasyonlara kadar değişiklik gösterir. Tüm bunlar beraberinde büyük riskler ve tehlikeleri de beraberinde getirir.

    Petro ve gaz rezervuarlarının ve kuyularının geomekanik analizi; geniş malzeme modeli kütüphanesi, mevcut element türleri ve analiz fonksiyonlarıyla beraber DIANA’nın özelleşmiş ve tam adapte olduğu alanlardan biridir. Bu fonksiyonlardan bazıları:

    • Kırılma analizleri için doğrusal olmayan malzeme modellemesi,
    • Kesme hasarı tahkiki,
    • Kayalar ve sürtünmeli fay modellemesi için kayma ve kırılma analizleri,
    • Jeolojik model verisinden başlayarak 3D formasyonun otomatik olarak çözüm ağlarına bölünmesi,
    • Basınç dağılım alanları ve malzeme özellikleri,
    • Anizotropik malzeme modelleri,
    • Doğrusal olmayan çözümler için otomatik ya da kullanıcı tanımlı çözüm aşamaları,
    • Termal ve akış gerilimi etkilerinin hesabı,
    • Etkili, direkt ve iteratif eş zamanlı çözümleyiciler,
    • Modeller ve sonuçlar için güçlü görselleştirmedir.

    DIANA ; petrol ve gaz üretimine bağlı olarak ve üretim sonucunda ortaya çıkan kaya sıkılaştırılması, stres değişiklikleri, rezervuarlardaki kayma sorunları, aşırı yüklenmeler ve yüzey göçmeleri hususlarında size yardımcı olacaktır. DIANA ayrıca, kaya hasarlarını göz önüne alarak kuyu çapının tasdikinde, kuyu tamamlama aşamasında gövde deformasyonları ve çimentolama konusunda ya da operasyonel koşullarda ortaya çıkabilecek basınç ve sıcaklık şoklarını ve fay kaymalarını analiz etmede kullanılabilir.

    Ayrıca program tüm bu farklı analizleri tek bir komut altında yapabilecek şekilde yapılandırılmıştır.

    Betonarme Yapılar

    Betonarme yapıların hasar analizi 80’ler ve 90’ların sonlarında Avrupa, ABD ve Japonya’da önde gelen araştırma konularından biriydi. Bu dönemde betonun çatlaması ve ezilmesi konularında matematiksel formülasyonlar geliştirildi ve bunlar deneyler ile tasdiklendi. DIANA da araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum tarafından hem betonun çatlaması konusunda numerik bir model oluşturulmasında hem de geliştirme ve tasdik etme aşamalarında numerik bir platform olarak kullanıldı. Bu araştırmalar DIANA’nın betonarme yapıların hasar analizi konusundaki analiz yeteneklerinin temelini oluşturmuştur.

    90’ların ikinci yarısında, Hollanda Bayındırlık Bakanlığı’nın desteğiyle bu konsept belirli tip yapılarda uygulanmak üzere 3 boyutlu modelleyebilen genel amaçlı bir program olarak geliştirildi. Son on yılda ise DIANA’nın pratik uygulamalarının kullanıcı dostu ve performans odaklı olması hususunda detaylı geliştirmeler gerçekleştirildi.

    Hasarların gelişimi ve betonarme yapıların hasar alma durumu hususunda doğru analizler yapabilmek için çelik ve betonun malzeme karakteristikleri tam olarak göz önünde bulundurulmalıdır. DIANA’nın betonarme modeli, beton ve betonarmenin geometrik tanımına, çelik takviyenin malzemenin hasar alma özelliklerine hem de bu ikisi arasındaki bağlantıya tam olarak dayanmaktadır. Bu özelliği sayesinde; yaygın durumlar altında fenomenolojik olarak modelleme yapan, özel koşullar ve özel yükleme durumları/geçmişi altında kompozit yapıların hasar analizini çözümleyemeyen, bu hususta yeni çözümler üretemeyen programların aksine DIANA ile tam bir çözüm yapabilir ve yeni çözümler geliştirebilirsiniz.

    DIANA; yapım aşamalarını ve yükleme geçmişini, sıcaklık yüklemelerini, betonun sertleşmesinden kaynaklanan gerilmeleri, zemin-yapı etkileşimini, dinamik yükleri ve malzeme özelliklerinin zamana bağlı değişimini dikkate alarak geniş kapsamlı hasar analizi yapabilmektedir.

    Son zamanlarda, DIANA’nın özellikleri modern ulusal dizayn kodlarıyla uyumlu olarak plak türü yapıların 3 boyutlu dizayn kontrollerini yapabilecek şekilde genişletildi. Ayrıca müteakip aşamalarda maksimum gerilme doğrultularınca azalan aşırı yüklenmiş bağlantı noktalarında yapılan bir dizi doğrusal rijitlik analizi aracılığıyla, nihai limit durumu ve servis limit durumunun değerlendirilebilmesini sağlayan ardışık doğrusal analiz modülü eklendi.

    Böylece, DIANA ile birlikte, tam kapsamlı 3 boyutlu yapı modelleme, ULS/SLS’nin (Nihai Limit Durumu/Servis Limit Durumu) kapsayıcı olarak değerlendirilmesi, betonarme yapıların tam entegre hasar analizi tek bir program tarafından yapılabilmektedir.

    Tüneller ve Yeraltı Kazıları

    DIANA tünel projelerinde çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir. Tünel temel yerleşimi ya da kaplama gerilme analizleri yapılabileceği gibi; DIANA bir tünelin yangın, patlama ve sismik bir olay esnasında nasıl bir reaksiyon göstereceğinin araştırılmasında da kullanılabilir.

    Günümüzün modern şehirlerinde giderek artan tıkanıklık problemlerinden dolayı giderek yeraltı ulaşım sistemlerine yönelmekte ve mevcut yapıların altından tünellerle geçtiğimiz gibi tünellerin altında da tüneller açarken kendimizi bulmaktayız. Bu aşamalarda zemin kaymaları yakındaki yapılar için kaçınılmaz bir risk oluşturmakta ve bu durum hem planlama hem de projelendirme aşamasında ortaya çıkmaktadır. Bu durum, proje maliyetleri ve yapıların güvenliği açısından potansiyel olumsuz bir etki olsa da bu durumu tam olarak belirleyebilme yeteneği sorunu çözecek bir kilit noktadır. Sığ tünellerden kaynaklı yüzeysel oturmalar yeşil alanlarda belirli bir güvenlikle tahmin edilebilmektedir. Ancak, kentsel alanlardaki yüzeysel oturmalar, tüneller ve şaftları, zemin ve yapılar arasında kompleks bir etkileşimi ortaya çıkarmaktadır.

    DIANA yazılımını kullanarak zemin, yapı, tünel ve şaftları arasındaki etkileşimin 2 ve 3 boyutlu olarak detaylı analizlerini yapabilirsiniz. Yeni yapılacak ya da mevcut tünellerin analizinde yapısal hasar, donma-çözülme etkisi, yangın, taşkın ya da deprem gibi olayların dikkate alınması tünellerin güvenliği ve hizmet süresi açısından kritiktir. DIANA ile birlikte tünel segmentlerini ve bağlantı noktalarını zemin ve enjeksiyon basınçları da dahil olmak üzere, bahsedilen potansiyel riskler açısından mümkün gerçek oturmaları görmek için analiz yapabilirsiniz.

    Erken Sertleşen Beton

    Betonun büyük kütleler halinde dökülmesi yapıda servis ömründen önce erken çatlakların oluşmasına neden olabilir. Bu durum özellikle su yapıları açısından zararlı olabilmektedir. Karışımın, zamanın ve yapım aşamalarının doğru bir şekilde tayini söz konusu çatlakları azaltabilir ya da çatlakların önüne geçebilir. Bazı durumlarda, ayrıca çeşitli soğutma teknikleri kullanılır. Betonun erken sertleşmesinden kaynaklı bu sorun, ayrıca mevcut yapılara yapılan dökümlerde de, gerek genişletme gerekse de onarım çalışmalarında, ortaya çıkmaktadır. DIANA sizlere bu konuda bir dizi erken sertleşen beton modeli ve doğrusal ya da doğrusal olmayan detaylı analizlerle çatlakları tahmin etme imkanı sunmaktadır.

    Yapının erken dönemlerindeki analizini, servis ömrü boyunca karşılaşacağı farklı durumların simulasyonunun yapılması gibi bir dizi farklı analizler de takip edilebilir. Bu, yapının daha gerçekçi olarak modellenebilmesini, yapım esnasında ortaya çıkabilecek ve yapıya zarar verebilecek ya da performansını düşürebilecek eksikliklerin belirlenmesini mümkün kılar.

    Daha fazlası için DIANA'nın resmi internet sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.

    Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından yayımlanan; sıcak haddelenmiş ve sıcak şekillendirilmiş, kaynaklanmış, soğuk şekillendirilmiş çelik mamullerden imal edilen çelik yapı uygulamalarına ait genel ve teknik esasları içeren Yapı Çeliği İşleri Teknik Şartnamesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

    Şartname aşağıdaki yapıları ve yapısal bölümleri kapsamakta:

    • Çelik yapılar,
    • Çelik beton karma yapıların çelik kısımları
    • Hafif çelik yapılar

    Dikkat edilmesi gereken önemli husus, şartnamenin 24.04.2017 yılında yayımlanmış olduğu. Dolayısıyla 2018 yılında yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik vd. güncel yönetmeliklerin gereklerini göz önünde bulundurarak dokumandan faydalanabilirsiniz.

    Yapı Çeliği İşleri Teknik Şartnamesine ulaşmak için tıklayın.

    1979'da kabul edilen ve günümüz için yetersiz kalan TS 647 Ahşap Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları yönetmeliğinin yerini alacak olan Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Taslağı genel hatlarıyla hazırlanmış ve incelenmek üzere ilgili uzmanlara sunulmuş durumda.

    Eurocode esas alınarak hazırlanan yönetmelik; ahşap malzeme (ham veya silinmiş kereste, kereste, tutkallı lamine ahşap, çapraz lamine ahşap, lamine ahşap levha-kontrplak ve diğer ahşap esaslı yapısal ürünler) kullanılarak kapsam dahilinde yeni yapılacak ahşap binaların tasarım esaslarını içermekte. Ayrıca ahşap taşıyıcı bulunduran karma binaların ilgili ahşap taşıyıcı elemanlarının tasarımında da bu yönetmelik hükümleri kullanılacak.

    Türkiye Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları taslağına buradan ulaşarak inceleyebilirsiniz.

    ProtaStructure, bu hafta için geçerli olmak üzere kadın mühendisler için %40 indirim sunuyor.

    Haberin Detayı:

    Alıntı

    Prota Yazılım olarak, mühendislik ve yapı tasarımındaki çalışmalarınızın değerini biliyoruz. Sizlerin ince detaylara dikkatiniz, yaratıcılığınız ve özveriniz, sektörümüzdeki başarının temel taşlarından biridir. Bu nedenle, sizleri desteklemek ve alanınızdaki gücünüzü daha da artırmak istiyoruz.

    Size özel bir Kadınlar Günü sürprizimiz var! ProtaStructure yazılımımızı, yalnızca bu hafta %40 indirimle sahip olma fırsatı sunuyoruz.

    Bu indirim, uzmanlaşmak isteyen veya kariyerine yeni bir soluk katmak isteyen tüm kadın mühendisler için kaçırılmayacak bir fırsat! ProtaStructure ile yapı tasarımının her yönünü keşfedin, projelerinize incelik ve kusursuzluk kazandırın. Mühendislik ve tasarım camiasında kadınların sesinin daha gür çıkması için bu fırsattan siz de yararlanın!

    ProtaStructure ile:

    • Yapısal analiz ve tasarımınızı kolaylaştırın.
    • Zamandan ve enerjiden tasarruf edin.
    • Projelerinizdeki hata riskini azaltın.
    • Daha yaratıcı ve yenilikçi tasarımlar ortaya koyun.

    Hadi, kariyerinize yatırım yapın ve mühendislik dünyasında fark yaratın! ProtaStructure ile hayallerinizi inşa edin. Bu fırsat kaçmaz, çünkü sınırlı süreli!

    Daha fazla bilgi için https://www.protayazilim.com'u ziyaret edebilirsiniz.

    Kanada Laval Üniversitesi spor kompleksinin büyütülmesi kapsamında yapılan, 60x100 metre boyutunda sentetik çim sahadan, 450 kişi kapasiteli tribünden ve diğer tamamlayıcı alanlardan oluşan Telus Stadyumu, ahşap taşıyıcı sistemlerin estetiğini ve çevreciliğini sergileyen ödüllü yapılardan biri.

    Temel Bilgiler

    Yapı SahibiLaval ÜniversitesiYapı Alanı9.000 m2
    Mimari TasarımCoarchitecture; ABCP, HCMA Architecture & DesignMaliyet25 M$
    Yapısal TasarımBPR+Tamamlanma Yılı2011
    Yapısal Ahşap ÜreticisiNordic Structures, Groupe StavibelYükleniciPomerleau inc

    Yapının ana taşıyıcı sistemi 13 adet değişken kesitli lamine ahşap (glulam) kemerden oluşmakta ve bu lamine ahşap kirişler aynı zamanda yapısal çelik elemanlar ile de desteklenmekte. 68,5 metre temiz açıklığa ve orta kısmında 18 metre yüksekliğe sahip ahşap kemerlerin prefabrikasyon üretim imkânı yapının tamamlanma sürecini hızlandırmada büyük pay sahibi olmuş. Ayrıca yapıya özel olarak geliştirilen ve ahşap, ahşap-metal birleşimlerini sağlayan çelik dübellerin ve kendinden kılavuzlu vidaların gizliliği sayesinde yapıda göze hoş gelen, sade bir görüntü elde edilmiş.

    Yaklaşık olarak 1.250 metreküp ahşap kullanılan yapıda, ahşabın çevreci özelliği sayesinde 1.500 ton daha az karbondioksit salınımı sağlanmış. Doğal havalandırmayı sağlamak amacıyla özel olarak tasarlanan çatısı da yapının bir diğer çevreci özelliğini yansıtıyor.

    Aldığı Ödüller

    • Quebec City 2013'ün Mimari Değerleri - Kamu ve Kurumsal Binalar Kategorisi ve Jüri Özel Ödülü
    • Cecobois Mükemmellik Ödülü 2014, 1000 M2 Üzerinde Kurumsal Bina

    Yapıya ait fotoğraflar

    Yakın Kampüs için Gökçe GÜN tarafından hazırlanmış, AutoCAD ile 2D çizim konularını kısa videolar ile kapsamlı bir şekilde ele alan video derslere aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

    Harici İçerik www.youtube.com
    Harici kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriği etkinleştirerek, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara aktarılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Bu konuda gizlilik politikamızda daha fazla bilgi sunuyoruz.

    Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Ozan Cem ÇELİK, Zaid Mohammed H. Al NAHAWI ve Cem TOPKAYA tarafından Avrupa I profilleri için hazırlanmış tasarım tabloları.

    S235, S275 ve S355 çelik kaliteleri ve HD, HEA, HEB, HEM, IPE, IPEA, IPEO ve IPN profillerini kapsayan tablolar; çekme, basınç, eğilme ve birleşik kuvvetlere maruz kalan elemanlar, kompozit elemanlar, bağlantı elemanları, cıvatalar ve kaynaklar için geliştirilmiştir. Uygun kesitlerin seçiminde ve tasarım hesaplarınızın doğrulamalarında kullanabileceğiniz dokumana aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.

    Erişim bağlantısı: https://www.slideshare.net/slideshows/trk…lolar/266672653

    Alternatif erişim bağlantısı: https://open.metu.edu.tr/handle/11511/92637

    Yapısal analizlerinizde kullanabileceğiniz yerli yazılımların listesi.

    ideCAD Statik

    Alıntı

    ideCAD Statik, yapı sistemlerinin modellenmesi, sonlu elemanlar analizi, yönetmelik uyumlu tasarımı, performans değerlendirmesi ve güçlendirilmesi için özel olarak geliştirilmiş çok kapsamlı bir çözüm paketidir.

    STA4-CAD

    Alıntı

    STA4-CAD programı; çok katlı betonarme yapıların statik, deprem, rüzgar ve betonarme analizini entegre olarak yapan bir paket programdır. Program; statik ve betonarme analizleri, standart ve yönetmelikleri esas alacak şekilde yapabilmektedir.

    ProtaStructure

    Alıntı

    ProtaStructure, Yapı Bilgi Modellemesi, sonlu elemanlar yöntemi ve analizi, yönetmelik destekli yapı tasarımı, performans değerlendirmesi ve bina güçlendirme için özel olarak geliştirilmiş kapsamlı bir inşaat mühendisliği programıdır.

    mkaPEB

    Alıntı

    Yazılımın amacı dünyada kullanılabilecek, depo-hangar türü bir yapının teklif, projelendirme, imalat aşamalarını kapsayan mühendislerce ve imalatçılarca kullanılacak en iyi yazılım olmaktır.

    COMOSYS

    Alıntı

    COMOSYS ile bir yapının modelleme, yapısal analiz, tasarım, detaylandırma ve mühendislik çizimleri oluşturma aşamalarının hepsi tek bir çatı altında toplanmıştır.

    Hasar (kırılma) teorileri (Failure theories), statik yükleme altında malzemelerin ne zaman ve ne şekilde hasar alacağını incelerler. Bunu, bir noktadaki gerilme durumunu malzeme özellikleriyle karşılaştırarak yaparlar. Bu malzeme özellikleri, yapılan deneyler sonucunda elde edilen akma, kopma dayanımı gibi özelliklerdir.

    The Efficient Engineer tarafından hazırlanan bu videoda hem sünek hem de kırılgan (gevrek) malzemeler için geçerli olan aşağıdaki 3 temel teori ele alınmıştır.

    • Rankine (maksimum asal gerilme teorisi)
    • Tresca (maksimum kayma gerilmesi teorisi)
    • Von Mises (maksimum bozulma enerjisi teorisi)

    Harici İçerik www.youtube.com
    Harici kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriği etkinleştirerek, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara aktarılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Bu konuda gizlilik politikamızda daha fazla bilgi sunuyoruz.

    Sonlu elemanlar yöntemi, tüm önemli mühendislik alanlarında kullanılan güçlü bir sayısal (nümerik) analiz yöntemidir. Sonlu elemanlar yöntemi (FEM) oldukça kompleks bir konu olmasına rağmen The Efficient Engineer tarafından hazırlanan bu video ile sonlu elemanlar yönteminin temel mantığını anlayabilirsiniz.

    Harici İçerik www.youtube.com
    Harici kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriği etkinleştirerek, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara aktarılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Bu konuda gizlilik politikamızda daha fazla bilgi sunuyoruz.