imyusyil tarafından gönderiler

    1979'da kabul edilen ve günümüz için yetersiz kalan TS 647 Ahşap Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları yönetmeliğinin yerini alacak olan Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Taslağı genel hatlarıyla hazırlanmış ve incelenmek üzere ilgili uzmanlara sunulmuş durumda.

    Eurocode esas alınarak hazırlanan yönetmelik; ahşap malzeme (ham veya silinmiş kereste, kereste, tutkallı lamine ahşap, çapraz lamine ahşap, lamine ahşap levha-kontrplak ve diğer ahşap esaslı yapısal ürünler) kullanılarak kapsam dahilinde yeni yapılacak ahşap binaların tasarım esaslarını içermekte. Ayrıca ahşap taşıyıcı bulunduran karma binaların ilgili ahşap taşıyıcı elemanlarının tasarımında da bu yönetmelik hükümleri kullanılacak.

    Türkiye Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları taslağına buradan ulaşarak inceleyebilirsiniz.

    ProtaStructure, bu hafta için geçerli olmak üzere kadın mühendisler için %40 indirim sunuyor.

    Haberin Detayı:

    Alıntı

    Prota Yazılım olarak, mühendislik ve yapı tasarımındaki çalışmalarınızın değerini biliyoruz. Sizlerin ince detaylara dikkatiniz, yaratıcılığınız ve özveriniz, sektörümüzdeki başarının temel taşlarından biridir. Bu nedenle, sizleri desteklemek ve alanınızdaki gücünüzü daha da artırmak istiyoruz.

    Size özel bir Kadınlar Günü sürprizimiz var! ProtaStructure yazılımımızı, yalnızca bu hafta %40 indirimle sahip olma fırsatı sunuyoruz.

    Bu indirim, uzmanlaşmak isteyen veya kariyerine yeni bir soluk katmak isteyen tüm kadın mühendisler için kaçırılmayacak bir fırsat! ProtaStructure ile yapı tasarımının her yönünü keşfedin, projelerinize incelik ve kusursuzluk kazandırın. Mühendislik ve tasarım camiasında kadınların sesinin daha gür çıkması için bu fırsattan siz de yararlanın!

    ProtaStructure ile:

    • Yapısal analiz ve tasarımınızı kolaylaştırın.
    • Zamandan ve enerjiden tasarruf edin.
    • Projelerinizdeki hata riskini azaltın.
    • Daha yaratıcı ve yenilikçi tasarımlar ortaya koyun.

    Hadi, kariyerinize yatırım yapın ve mühendislik dünyasında fark yaratın! ProtaStructure ile hayallerinizi inşa edin. Bu fırsat kaçmaz, çünkü sınırlı süreli!

    Daha fazla bilgi için https://www.protayazilim.com'u ziyaret edebilirsiniz.

    Kanada Laval Üniversitesi spor kompleksinin büyütülmesi kapsamında yapılan, 60x100 metre boyutunda sentetik çim sahadan, 450 kişi kapasiteli tribünden ve diğer tamamlayıcı alanlardan oluşan Telus Stadyumu, ahşap taşıyıcı sistemlerin estetiğini ve çevreciliğini sergileyen ödüllü yapılardan biri.

    Temel Bilgiler

    Yapı SahibiLaval ÜniversitesiYapı Alanı9.000 m2
    Mimari TasarımCoarchitecture; ABCP, HCMA Architecture & DesignMaliyet25 M$
    Yapısal TasarımBPR+Tamamlanma Yılı2011
    Yapısal Ahşap ÜreticisiNordic Structures, Groupe StavibelYükleniciPomerleau inc

    Yapının ana taşıyıcı sistemi 13 adet değişken kesitli lamine ahşap (glulam) kemerden oluşmakta ve bu lamine ahşap kirişler aynı zamanda yapısal çelik elemanlar ile de desteklenmekte. 68,5 metre temiz açıklığa ve orta kısmında 18 metre yüksekliğe sahip ahşap kemerlerin prefabrikasyon üretim imkânı yapının tamamlanma sürecini hızlandırmada büyük pay sahibi olmuş. Ayrıca yapıya özel olarak geliştirilen ve ahşap, ahşap-metal birleşimlerini sağlayan çelik dübellerin ve kendinden kılavuzlu vidaların gizliliği sayesinde yapıda göze hoş gelen, sade bir görüntü elde edilmiş.

    Yaklaşık olarak 1.250 metreküp ahşap kullanılan yapıda, ahşabın çevreci özelliği sayesinde 1.500 ton daha az karbondioksit salınımı sağlanmış. Doğal havalandırmayı sağlamak amacıyla özel olarak tasarlanan çatısı da yapının bir diğer çevreci özelliğini yansıtıyor.

    Aldığı Ödüller

    • Quebec City 2013'ün Mimari Değerleri - Kamu ve Kurumsal Binalar Kategorisi ve Jüri Özel Ödülü
    • Cecobois Mükemmellik Ödülü 2014, 1000 M2 Üzerinde Kurumsal Bina

    Fotoğraflar

    Yakın Kampüs için Gökçe GÜN tarafından hazırlanmış, AutoCAD ile 2D çizim konularını kısa videolar ile kapsamlı bir şekilde ele alan video derslere aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

    Harici İçerik www.youtube.com
    Harici kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriği etkinleştirerek, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara aktarılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Bu konuda gizlilik politikamızda daha fazla bilgi sunuyoruz.

    Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Ozan Cem ÇELİK, Zaid Mohammed H. Al NAHAWI ve Cem TOPKAYA tarafından Avrupa I profilleri için hazırlanmış tasarım tabloları.

    S235, S275 ve S355 çelik kaliteleri ve HD, HEA, HEB, HEM, IPE, IPEA, IPEO ve IPN profillerini kapsayan tablolar; çekme, basınç, eğilme ve birleşik kuvvetlere maruz kalan elemanlar, kompozit elemanlar, bağlantı elemanları, cıvatalar ve kaynaklar için geliştirilmiştir. Uygun kesitlerin seçiminde ve tasarım hesaplarınızın doğrulamalarında kullanabileceğiniz dokumana aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.

    Erişim bağlantısı: https://www.slideshare.net/slideshows/trk…lolar/266672653

    Alternatif erişim bağlantısı: https://open.metu.edu.tr/handle/11511/92637

    Yapısal analizlerinizde kullanabileceğiniz yerli yazılımların listesi.

    ideCAD Statik

    Alıntı

    ideCAD Statik, yapı sistemlerinin modellenmesi, sonlu elemanlar analizi, yönetmelik uyumlu tasarımı, performans değerlendirmesi ve güçlendirilmesi için özel olarak geliştirilmiş çok kapsamlı bir çözüm paketidir.

    STA4-CAD

    Alıntı

    STA4-CAD programı; çok katlı betonarme yapıların statik, deprem, rüzgar ve betonarme analizini entegre olarak yapan bir paket programdır. Program; statik ve betonarme analizleri, standart ve yönetmelikleri esas alacak şekilde yapabilmektedir.

    ProtaStructure

    Alıntı

    ProtaStructure, Yapı Bilgi Modellemesi, sonlu elemanlar yöntemi ve analizi, yönetmelik destekli yapı tasarımı, performans değerlendirmesi ve bina güçlendirme için özel olarak geliştirilmiş kapsamlı bir inşaat mühendisliği programıdır.

    mkaPEB

    Alıntı

    Yazılımın amacı dünyada kullanılabilecek, depo-hangar türü bir yapının teklif, projelendirme, imalat aşamalarını kapsayan mühendislerce ve imalatçılarca kullanılacak en iyi yazılım olmaktır.

    Hasar (kırılma) teorileri (Failure theories), statik yükleme altında malzemelerin ne zaman ve ne şekilde hasar alacağını incelerler. Bunu, bir noktadaki gerilme durumunu malzeme özellikleriyle karşılaştırarak yaparlar. Bu malzeme özellikleri, yapılan deneyler sonucunda elde edilen akma, kopma dayanımı gibi özelliklerdir.

    The Efficient Engineer tarafından hazırlanan bu videoda hem sünek hem de kırılgan (gevrek) malzemeler için geçerli olan aşağıdaki 3 temel teori ele alınmıştır.

    • Rankine (maksimum asal gerilme teorisi)
    • Tresca (maksimum kayma gerilmesi teorisi)
    • Von Mises (maksimum bozulma enerjisi teorisi)

    Harici İçerik www.youtube.com
    Harici kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriği etkinleştirerek, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara aktarılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Bu konuda gizlilik politikamızda daha fazla bilgi sunuyoruz.

    Sonlu elemanlar yöntemi, tüm önemli mühendislik alanlarında kullanılan güçlü bir sayısal (nümerik) analiz yöntemidir. Sonlu elemanlar yöntemi (FEM) oldukça kompleks bir konu olmasına rağmen The Efficient Engineer tarafından hazırlanan bu video ile sonlu elemanlar yönteminin temel mantığını anlayabilirsiniz.

    Harici İçerik www.youtube.com
    Harici kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriği etkinleştirerek, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara aktarılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Bu konuda gizlilik politikamızda daha fazla bilgi sunuyoruz.

    Civil Engineering Essentials tarafından Daryl L. Logan'ın "A First Course in the Finite Element Method" kitabı referans alınarak hazırlanan kursa aşağıdan ulaşabilirsiniz. 28 videodan oluşan bu kurs, sonlu elemanlar yönteminin temellerini öğrenmenize yardımcı olacak.

    Harici İçerik www.youtube.com
    Harici kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriği etkinleştirerek, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara aktarılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Bu konuda gizlilik politikamızda daha fazla bilgi sunuyoruz.

    150'den fazla ülkeden 250 binden fazla araştırmacının kullandığı Litmaps, bir literatür tarama aracı.

    Arama ve Tohumlama

    Kataloğunda yer alan 260 milyondan fazla sayfalık makale kataloğunda arama yapabilirsiniz. Seed Map'i kullanarak literatürdeki benzer içerikleri bulabilir, bunların atıf ve referans sayılarına göre sizin için haritalandırılmasını sağlayabilirsiniz.

    Keşfet

    Discover aracı sayesinde araştırma konunuzla ilgili önemli yayınlara ulaşabilir, Litmaps Pro ile yeni içerikler yayımlandığında bildirim alabilirsiniz. Ayrıca Litmaps Pro'yu satın alarak ortak yazar arama, anlamsal arama, arama sonuçlarını tarih aralığına göre filtreleme ve otomatik anahtar kelime tespiti özelliklerinden de faydalanabilirsiniz.

    Görselleştir

    Literatür haritalama özelliği sayesinde literatür taramanızı görselleştirebilir, ilgili diğer yayımlar ile arasındaki bağlantılara görsel bir şekilde ulaşabilirsiniz.

    Paylaş

    Litmaps içeriklerinizi çalışma arkadaşlarınız, öğrencileriniz, danışmanlarınız, müşterileriniz vb. ile paylaşabilirsiniz. Ayrıca sosyal medyada paylaşma, e-posta ile gönderme veya gömülü harita özelliği ile zengin içerikler oluşturma imkanlarına da sahip olabilirsiniz.

    İzle

    Araştırma konularınız ile ilgili yeni makaleler yayımlandığında e-posta bildirimleri alabilirsiniz. Her zaman araştırma eğrisinin ilerisinde kalıp mevcut işinize odaklanarak daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

    Ayrıca

    Litmaps size bir de kendisini nasıl kullanacağınıza dair kurs sunuyor. İlgili kursu bu sayfadan talep edebilirsiniz.

    Ücretlendirme

    Ücretsiz üyeliği ile Discover aracında 20 veri girişine, 100 makale ve 1 Litmap görselleştirme hakkına sahip olabilirsiniz. Bildirim ve diğer limitsiz özelliklerini kullanabilmek için ise Litmaps Pro'ya eğitim lisansı ile aylık ödemelerde $12'a, yıllık ödemelerde $10/ay'a sahip olabilirsiniz. Bunun için üniversiteniz/enstitünüz tarafından size sağlanmış olan e-posta adresi ile kaydolmanız yeterli. Böylece %75'e varan eğitim indiriminden faydalanmış olacaksınız.

    Türkiye'den kullanıcılar için ekstra indirim

    Litamaps, ayrıca bazı bölgelerden kullanıcıları için diğer indirimlere ek olarak ekstra indirimler sağlıyor. Bu indirimden faydalanıp faydalanamayacağınızı Litmaps Pro'ya yükseltme aşamasında görebilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi için tıklayın.

    Türkiye için indirim %60 kodunuz: pdidsutv60

    Tanıtım Videosu

    Harici İçerik www.youtube.com
    Harici kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriği etkinleştirerek, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara aktarılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Bu konuda gizlilik politikamızda daha fazla bilgi sunuyoruz.

    Fawad Najam tarafından hazırlanmış doğrusal olmayan sismik analiz yöntemlerinin temellerinin anlatıldığı video serisine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

    Video Derslerin İçeriği:

    • Part 1: Introduction to Seismic Analysis Procedures
    • Part 2: Pushover Analysis Procedures - Basic Concept
    • Part 3: Capacity Spectrum Method & Displacement Coefficient Method
    • Part 4: Multi-mode Pushover Analysis Procedures - An Introduction
    • Part 5: Modal Expansion of Effective Earthquake Forces
    • Part 6: Uncoupled Modal Response History Analysis (UMRHA) Procedure
    • Part 7: Modal Pushover Analysis (MPA) Procedure

    Harici İçerik www.youtube.com
    Harici kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriği etkinleştirerek, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara aktarılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Bu konuda gizlilik politikamızda daha fazla bilgi sunuyoruz.

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca 18 Kasım 2022 tarih ve 32017 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in aşağıda belirtilen kısımları 31.12.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

    Alıntı

    2'nci maddesi ile yürürlükten kaldırılan 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendi, 3'üncü maddesi ile 6'ncı maddenin birinci fıkrasına eklenen (c) bendi ve üçüncü fıkrasına eklenen ibare, 4'üncü maddesi ile değiştirilen 7'nci maddenin dördüncü fıkrası, beşinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri, dokuzuncu fıkrası, yürürlükten kaldırılan üçüncü ve yedinci fıkraları ve aynı maddeye eklenen onuncu ve on birinci fıkralar, 6'ncı maddesi ile yürürlükten kaldırılan 9'uncu maddenin birinci fıkrasının (f) bendi ve aynı fıkraya eklenen (h) bendi

    Yönetmeliğin 4'üncü maddesine göre mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefleri aynı anda herhangi birisinin yapı inşaat alanı;

    • 1.500 m²’yi geçmeyen dört işi,

    • 4.500 m²’yi geçmeyen üç işi,

    • 7.500 m²’yi geçmeyen iki işi,

    üstlenebilecek.

    Yapı inşaat alanı 7.500 m²’yi geçen veya kamu kurum ve kuruluşlarınca yaptırılan kamu yatırımı niteliğindeki yapıların şantiye şefleri ise aynı anda başka bir işin şantiye şefliğini üstlenemeyecek. Aynı ada içerisinde aynı yapı sahibine ait olup aynı müteahhit tarafından üstlenilen yapım/yıkım işleri tek iş olarak değerlendirilecek.

    1.500 m²’yi geçmeyen işler için herhangi bir deneyim şartı aranmazken; 1.500 m² - 4.500 m² arasındaki işleri üstlenebilmesi için yapı inşaat alanı 1.500 m²’yi geçmeyen bir işin; 4.500 m² - 7.500 m² arasındaki işleri üstlenebilmesi için 1.500 m²’yi geçen bir işin; 7.500 m²’yi geçen bir işin üstlenilebilmesi için ise 4.500 m²’yi geçen bir işin; iş deneyimi olarak, işin tamamında hizmet verilerek bitirilmiş olması gerekecek.

    Yönetmeliğin güncel haline buradan ulaşabilirsiniz.