Telus Stadyumu - Kanada Laval Üniversitesi

  • Kanada Laval Üniversitesi spor kompleksinin büyütülmesi kapsamında yapılan, 60x100 metre boyutunda sentetik çim sahadan, 450 kişi kapasiteli tribünden ve diğer tamamlayıcı alanlardan oluşan Telus Stadyumu, ahşap taşıyıcı sistemlerin estetiğini ve çevreciliğini sergileyen ödüllü yapılardan biri.

    Temel Bilgiler

    Yapı SahibiLaval ÜniversitesiYapı Alanı9.000 m2
    Mimari TasarımCoarchitecture; ABCP, HCMA Architecture & DesignMaliyet25 M$
    Yapısal TasarımBPR+Tamamlanma Yılı2011
    Yapısal Ahşap ÜreticisiNordic Structures, Groupe StavibelYükleniciPomerleau inc

    Yapının ana taşıyıcı sistemi 13 adet değişken kesitli lamine ahşap (glulam) kemerden oluşmakta ve bu lamine ahşap kirişler aynı zamanda yapısal çelik elemanlar ile de desteklenmekte. 68,5 metre temiz açıklığa ve orta kısmında 18 metre yüksekliğe sahip ahşap kemerlerin prefabrikasyon üretim imkânı yapının tamamlanma sürecini hızlandırmada büyük pay sahibi olmuş. Ayrıca yapıya özel olarak geliştirilen ve ahşap, ahşap-metal birleşimlerini sağlayan çelik dübellerin ve kendinden kılavuzlu vidaların gizliliği sayesinde yapıda göze hoş gelen, sade bir görüntü elde edilmiş.

    Yaklaşık olarak 1.250 metreküp ahşap kullanılan yapıda, ahşabın çevreci özelliği sayesinde 1.500 ton daha az karbondioksit salınımı sağlanmış. Doğal havalandırmayı sağlamak amacıyla özel olarak tasarlanan çatısı da yapının bir diğer çevreci özelliğini yansıtıyor.

    Aldığı Ödüller

    • Quebec City 2013'ün Mimari Değerleri - Kamu ve Kurumsal Binalar Kategorisi ve Jüri Özel Ödülü
    • Cecobois Mükemmellik Ödülü 2014, 1000 M2 Üzerinde Kurumsal Bina

    Fotoğraflar

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!