Google’dan Yapay Zekâ İçin 4,3 Milyar Dolarlık Nükleer Enerji Hamlesi

0 Yanıt 8 Görüntülenme
Puanlayanlar
Katılımcılar
Konuyu Açan #1
Teknoloji devi Google ile ABD'nin en büyük temiz enerji üreticilerinden Constellation Energy, yapay zekâ ve bulut bilişim altyapısının hızla artan elektrik ihtiyacını kesintisiz ve karbonsuz kaynaklarla karşılamak amacıyla dev bir enerji ortaklığı imzaladı. Anlaşma kapsamında Constellation, Illinois, Pennsylvania ve New Jersey'de yer alan 11 nükleer ünitenin modernizasyonu ve kapasite artışı için 4,3 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirecek. Veri merkezlerinin 7/24 kesintisiz baz yük ihtiyacını hedefleyen bu stratejik adım; rüzgâr ve güneş gibi kesintili yenilenebilir kaynakların ötesine geçerek nükleer enerjiyi küresel yapay zekâ altyapı yarışının merkezine yerleştiriyor.

Anlaşmanın Öne Çıkan Rakamları ve Kritik Detayları

• Yatırım Bütçesi: Constellation Energy tarafından finanse edilecek toplam modernizasyon ve kapasite artırma yatırımı 4,3 milyar doları aşıyor.
  • Yeni Nükleer Kapasite: Sıfırdan reaktör inşa etmek yerine türbin, jeneratör ve termal verimlilik yükseltmeleriyle sisteme büyük ölçekli yeni bir reaktöre eşdeğer olan 890 MW ek nükleer güç kazandırılacak.
  • Toplam Kapsam ve Şebeke: 6 farklı santral sahasındaki 11 üniteyi kapsayan anlaşma, mevcut 2.700 MW'lık kurulu gücün korunmasını da içererek PJM elektrik iletim şebekesinde toplamda yaklaşık 3.600 MW'lık devasa bir kapasiteyi güvenceye alıyor.
  • Proje Takvimi ve PPA Süreleri: Yeni ek kapasite için 20 yıllık, mevcut üretim için 15 yıllık elektrik satın alma anlaşması (PPA) imzalandı; ilk enerji akışının 2028 yılı itibarıyla başlaması planlanıyor.
  • İnşaat ve İstihdam Etkisi: Modernizasyon ve inşaat döngüsü boyunca sahada 7.200 nitelikli inşaat işçisine istihdam sağlanacak; ayrıca mevcut 4.400 sendikalı işletme personeli korunacak.
  • Yapay Zekâ ve Şebeke Entegrasyonu: Taraflar 5 yıllık teknoloji iş birliği kurarak Google Cloud ve Gemini Enterprise altyapısını nükleer üretim verimliliği, şebeke planlaması ve kritik anlarda veri merkezi tüketimini dengeleyen talep-tepki sistemlerinin yönetiminde kullanacak.

Giderek artan bu tür yapay zekâ temelli anlaşmalar, veri merkezi inşaatlarında meydana gelen büyümenin nükleer enerji santrallerinin inşaatına da meydana gelebileceğini gösteriyor.

Kaynak: Construction Review

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi